Mert bizony van, amiben még az is túlszárnyalta J.J. Abrams-ék Star Wars-filmjét. Pici spoilerek.

Ahogy azt a kritikánkban már olvashattátok – részben a saját túlzott elvárásaim miatt is –, de óriási csalódás volt számomra Az ébredő Erő, annak ellenére, hogy vannak benne jó dolgok: a nyitójelenet, látvány, hangeffektek (a zene nem, az nagyon semmilyen lett).

A filmben rengeteg olyan kikacsintás, "rím" volt, amivel az eredeti triógia ikonikus pillanatait idézték fel, és ezzel nem is lenne semmi gond. A baj az, hogy ezek momentumok borzasztóan hangsúlyosra és harsányra sikerültek (a szemétzúzós beszólás iszonyú kínos volt, ahogy az új Darth Vader is), sőt, a film gyakorlatilag ezekre épült: a történet mintha csak azért kellene, hogy valami összefogja ezeket a részeket, amikor a rajongók nagyot kacagva egymás vállába öklözhetnek. (Ilyen például a Starkiller bázis is, ami eléggé szétzilálta a sztorit, ami előtte is és utána is valami tök más problémáról szól – az Új reményben ezzel szemben gyakorlatilag végig a Halálcsillag volt a középpontban).

Ilyen rímekkel az előzménytrilógia is tele volt, erről szól az alábbi videó is. A különbség, hogy ott nem rendelték a történetet ezen pillanatok alá, hanem azok kiegészítették a sztorit.

Hogy szar az a bizonyos sztori? Nem kérdés. A rímek viszont ezerszer elegánsabbak.

És igen, tudom, hogy ez csak az első rész a sokból, felvezetés, majd jobb lesz. Legyen.