Itt egy csomó érdekesség, legenda és elvetett ötlet a Csillagok háborúja kapcsán. Kiderül az is, hogyan született a zöld és a lila fénykard.

A Jedi visszatér egyik első vázlatában Obi-Wan hús és vér valójában tért volna vissza, hogy segítsen Luke-nak legyőzni Vadert. Kenobi feltámadása érdekes elképzelés, de tönkrevágta volna a dramaturgiát.

R2-D2 eredetileg angolul beszélt volna, ráadásul folyamatosan szarkasztikus megjegyzésekkel szórakoztatta volna a nézőket. 

A Meet Joe Black sikere Brad Pitten kívül a Csillagok háborújának is köszönhető. Réges régen, 1998-ban még nem volt Youtube, és az új előzeteseket csak moziban lehetett megnézni. A Baljós árnyakét pedig a szerelmes-halálos dráma előtt vetítették, ezért sok Star Wars-rajongó jegyet váltott a filmre, megnézte a trailert, aztán eljött a moziból.

Tovább a tovább után.

 

Han Solo szerepelt volna a Sithek bosszújában. Az űrcsempész gyerekként tűnt volna fel, valószínűleg a Wookie-k bolygóján, a Kashyyykon. Jó, hogy végül nem történt ez meg.

Tarkin nagymoff végig kényelmes papucsban volt azokon a felvételeken, amelyeken nem látszik a lába. 

Luke Skywalker nevét megváltoztatták. Eredetileg Starkiller lett volna, ezt a nevet később egy videojáték-sorozatban felhasználták, Darth Vader jó útra tért tanítványának, Galen Mareknek volt ez a hívójele.

A Tatooine díszletei ma is állnak. Tunéziában találhatóak, én is voltam ott, királyul néznek ki. Kettős naplement nincs :(

Luke második fénykardja is kék lett volna eredetileg. Ez a szín viszont elveszett a tatooine-i égbolt előtt, nem működött volna a homoksiklós csatajelenet. A zöld viszont megfelelt a célra, úgyhogy Lucas rábólintott az új fénykardszínre.

Han Solo meg akart halni a trilógia végére. Harrison Ford - és nem volt egyedül - erősen lobbizott, hogy a karaktere ne élje túl a lázadók támadását a Jedi visszatérben. A halála annyira megrázta volna Luke-ot, hogy az ifjú Jedi ezek után Kenobiéhoz hasonló remeteéletet választott volna. Ebből sem lett semmi, Lucas nem engedte, hogy az egyik legnépszerűbb szereplő meghaljon.

E.T. szerepel a Baljós árnyakban pár társával. Épp a Galaktikus Szenátusban élnek képviselik fajuk érdekeit.

A Star Wars diszkó létezik, és szörnyű. Én szóltam.

A Millenium Falcon nagyon máshogy nézett volna ki, mielőtt a kultikus forma megvalósult volna. A hajó eredeti koncepcióját végül nem dobták ki: ebből lett Leia hercegnő űrhajója. Ez az, amit rögtön az Új remény elején elkapnak Vaderék.

Alec Guinness gyűlöli a Csillagok háborúját. A színész játszotta Obi-Wan Kenobit az eredeti trilógiában, egy sztori szerint csak úgy volt hajlandó aláírást adni egy gyereknek, hogy előbb megígértette vele, hogy soha többé nem nézi meg a filmsorozatot.

Leonardo diCaprio nem vállalta el a fiatal Anakin szerepét - nem ért rá a forgatásra. Paul Walker viszont pályázott a szerepre, sőt, jól is ment a casting, végül mégsem őt választották. Nem valószínű, hogy jobb Jedi lett volna, mint Hayden Christensen.

Samuel L. Jackson maga kérte, hogy lila fénykardja legyen - állítólag azért, hogy könnyebben kiszúrja magát a csatajelenetekben. Sőt, egy legenda szerint a fénykardja markolatába belegravíroztatta, hogy Bad Motherfucker, nyilván a Ponyvaregény miatt.

Luke átáll a sötét oldalra, és felveszi Vader sisakját. A Jedi visszatér végét tervezte így az egyik forgatókönyvíró és Lucas, de utóbbi végül letett erről az ötletről.

További érdekességek és részletek itt.