A sablon, ami minden mítosz, mese és kalandfilm alapja

Joseph Campbell 1949-ben írta Az ezerarcú hős c. művét, amely aztán óriási népszerűségre tett szert, és máig rengeteg követője akad. A könyvben Campbell egy monomítosz létezését feltételezi – egy olyan mintázatét, amire az összes hősi mese épül.

(Nagyobb kép)

Ezt a 17 lépcsőfokot, amit a Hős utazásának is neveznek, számos hollywoodi alkotó vette alapul, és ha az ember kicsit odafigyel, csomó későbbi, és persze korábbi történetben is fellelheti őket.

A 17 lépésből 12-ről készített most egy látványos videót Iskander Krayenbosch. Kitaláljátok, hogy a videóban szereplő filmek nem ábrázolt lépései mely cselekménypontok lehetnek?

0 Tovább

Jön a lézerborotva

Skarpnak hívják, Kickstarteren gyűjtenek rá, több mint 2,5 millió dollár jött már össze rá, pedig csak 160 ezret kértek.

A készítői azt ígérik, hogy a hagyományos borotvákkal ellentétben nem tudja vele megvágni magát az ember, bőrirritációt sem okoz, ráadásul környezetbarátabb is, mind az eldobható pengés elődök, vizet sem igényel, és még az arcunk is simább lesz utána.

A lézeres szőreltávolítás nem új dolog, a koncentrált fénysugarat használják az orvosi és a szépészeti iparban is. Vannak még megoldandó problémák – például a megfelelő minőségű, mennyiségű és gyorsaságú, automatizált tömeggyártás megvalósítása –, de a készítők azt ígérik, 2016 márciusára elkészülnek az első borotvák.

Aki szeretne az egyik tulajdonosa lenni, annak legalább 89 dollárral, azaz 25 ezer forinttal kell támogatnia a projektet.

0 Tovább

Híres filmjelenetek pár pixelen

A régi kalandjátékokat idéző képeket Gustavo Viselner grafikus készítette, a stílusnak pixel art a neve. A fenti jelenetet elég könnyű felismerni, a többit is sikerül?

Megoldások és további képek a Behance-en.

0 Tovább

Mennyire ismered a 90-es évek leghíresebb videoklipjeit?

Melyik számban jönnek az animált kék idegenek, melyikben gitározik Slash egy sivatagi templom előtt, és melyikben szerepel egy lánchajú, aranyozott nő?

A Shortlist egy jó hosszú, 99 kérdésből álló kvízsort állított össze a témában, mindegyiknél szerepel egy pillanatkép egy klipből, és alatta két cím, ebből kell kiválasztani, melyik a helyes. Én szégyenszemre csak 65-öt találtam el, pedig a 90-es években voltam gyerek, és bírom is az évtized fröccsöntött, rágógumiszagú életérzését.

A kérdésekért ide kattintsatok.

3 Tovább

Ebben az alsógatyában lépett a Holdra Neil Armstrong

Az emberi történelem egyik legmenőbb pillanata most kicsit még menőbb lett.

Az aranysárga gatya egyébként több mint egy egyszerű ruhadarab, vizeletgyűjtő zsák is egyben. Ebben semmi meglepő nincs, az űrhajósok órákat töltenek a szkafanderben, kénytelenek ott végezni a dolgukat. Eddig egy londoni múzeumban lehetett megnézni az NA monogrammal ellátott űrfecskét, de azt írják, a kiállítás most egy időre bezárt.

via

0 Tovább

Sugárvető

blogavatar

"A sugárvető kis mennyiségű tibbanna gázt ionizál, majd a forró plazmát kilövi a fegyver csövéből. A galaxisban több száz típusú sugárvető található meg, kezdve a karabélyoktól, a mesterlövész fegyvereken át, egészen a kis zsebpisztolyokig."

Reblog